FAQs

Ποιος είναι ο σκοπός του School of Data

Το School of Data εργάζεται για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, των δημοσιογράφων και των πολιτών με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δεδομένα στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν πιο δίκαιες και αποτελεσματικές κοινωνίες.

Γιατί είναι απαραίτητο;


Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τη χρήση δεδομένων και ανοικτών δεδομένων για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας της κυβέρνησης.
Ωστόσο, πολλές από τις ομάδες που βρίσκονται πιο κοντά στα προβλήματα – ΜΚΟ, δημοσιογράφοι και πολίτες – σήμερα στερούνται τις δεξιότητες για να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δεδομένα – ακόμα και για την συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων των δεδομένων για την εργασία τους.
Η αποστολή του School of Data είναι να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να αποκτήσουν ισχυρές ιδέες και να δημιουργήσει συναρπαστικές ιστορίες χρησιμοποιώντας δεδομένα

Σε ποιους απευθύνεται το School of Data;

Σε όλους!
Το School of Data είναι μια παγκόσμια κοινότητα και οι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι το School of Data θα αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους δημοσιογράφους και όσους επιθυμούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα στο χώρο εργασίας τους (ή να βρουν μια θέση εργασίας).

Ποια επίπεδα σας ενδιαφέρουν


Το School of Data ξεκινά με τα βασικά και στοχεύει να πάρετε όσες τεχνικές σας είναι απαραίτητες. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να μάθετε να μικρό κομμάτι του κώδικα για να πάρετε πραγματικά τα περισσότερα στοιχεία των δεδομένων σας και εμείς έχουμε ως στόχο να σας διδάξουμε πώς να να μάθετε περισσότερα για την επιμέλεια των καλύτερων πόρων από το διαδίκτυο και την πλήρωση των οποιαδήποτε κενών που θα υπάρξουν από την πλευρά σας..

Δεν υπάρχουν απαιτήσεις εκ των προτέρων για τη στατιστική γνώση ή την ικανότητα του κώδικα. Αλλά αν σας δυσκολεύει ή αν προχωράμε πολύ γρήγορα, ενημερώστε μας!

Είναι δωρεάν;

Όλο τα υλικό μας το οποίο βρίσκεται online είναι δωρεάν και χτίστηκε από την κοινότητά μας. Έχει κυκλοφορήσει υπό την CC-BY-SA άδεια, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το χρησιμοποιήσει, επαναχρησιμοποίησει και να αναδιανέμει.

Προσφέρουμε επίσης offline μαθήματα κατάρτισης και μπορούμε να στείλουμε έναν από τους data wranglers για να εκτελεστεί ένα προσαρμοσμένο σεμινάριο στην περιοχή σας ή να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα δεδομένα-πολιτικές του οργανισμού σας. Αν θα θέλατε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι μπορούμε να προσφέρουμε, μπορείτε απλά να επικοινωνήστε μαζί μας.

Πώς λειτουργεί το School of Data;

Ένα βασικό σημείο εκκίνησης είναι ότι σχεδόν καμία από τις ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν να ξεκινήσουν λέγοντας: «Θέλω δεξιότητες δεδομένων» – και μάλιστα συχνά δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες των δεδομένων για να τους βοηθήσει στο έργο τους (και είναι αδύνατο να ζητήσει από τους ανθρώπους τι δεν ξέρουν!). Έτσι, η προσέγγισή μας επικεντρώνεται στην εκμάθηση μέσα από την πράξη και οδηγείται βοηθώντας τους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα – με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους- μέσω αυτής της διαδικασίας.

Αποστολές Δεδομένων (Data Expeditions)

Μια αποστολή δεδομένων (Data Expedition) είναι μια εξερεύνηση βασισμένη στην προσέγγιση της μάθησης. Θα πάρουμε στα χέρια μας πραγματικά δεδομένα και άτομα μέσα από όλα τα στάδια της έρευνας των δεδομένων από το να σχηματίσουν τη σωστή ερώτηση μέσω του καθαρισμού, της ανάλυσης – όλη τη διαδρομή προς την παρουσίαση των δεδομένων σας. Οι άνθρωποι μαθαίνουν τις δεξιότητες που χρειάζονται,τόσο όσο να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Σε μια Αποστολή Δεδομένων, σας δίνεται ένα θέμα για έρευνα και μπορείτε να μάθετε μέσα σε μια ομάδα. Προσπαθούμε οι συμμετέχοντες με ζευγάρι με κάποιον με πιο προηγμένες δεξιότητες και ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ρωτήσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατά την διάρκεια της εξερεύνησης αυτής. Οι αποστολές δεδομένων έχουν σχεδιαστεί (και ελέγχονται) τόσο για online όσο και offline εφαρμογή.

Καθοδήγηση της Κοινότητας (ως υποστήριξη στις Αποστολή Dεδομένων-Expeditions Data)

Σε μια Αποστολή Δεδομένων, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να πάρουν τα πάντα, από την αρχή ως την εκτέλεση των τελικών σχεδίων τους – έχοντας ανθρώπινη υποστήριξη ,μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική από την απλή ανάγνωση ενός φροντιστήριακου μαθήματος.

Στόχος μας είναι ένα πιλοτικό σύστημα καθοδήγησης για την κοινότητα, όπου τα μέλη της κοινότητας θα βοηθηθούν με συγκεκριμένες ερωτήσεις και θέματα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους.

Μπορώ να πάρω μια επίσημη αναγνώριση από τo School of Data;

Μια βασική πτυχή για την αποτίμηση και την ανάδειξη των δεξιοτήτων σας είναι η πιστοποίηση. Εργαζόμαστε με τη νέα κοινότητα OpenBadging για να παραδώσει ελαφριά διαπίστευση και αναγνώριση μέσω πιστοποιημένων online “badges”.

Ποιος είναι πίσω από το School of Data;

Το School of Data γίνεται υπό την ηγεσία του Open Knowledge Foundation (OKFN) και Peer 2 Peer University (P2PU). Άλλοι οργανισμοί είναι ευπρόσδεκτοι να ενωθούν μαζί μας – για παράδειγμα, είμαστε ήδη σε συνεργασία με το Tactical Technology Collective για την παραγωγή μαθημάτων που προσανατολίζονται προς τα ανθρώπινα δικαιώματα του κοινού τους.

Αν ο οργανισμός σας θα ήθελε να εμπλακεί στο School of Data επικοινωνήστε μαζί μας στο info [@] okfn.gr

Η Σχολή των δεδομένων γενναιόδωρα υποστηρίζεται από το Open Society Foundations, το Hewlett Foundation και το ίδρυμα Shuttleworth. Είμαστε ευγνώμονες σε όλα αυτά τα ιδρύματα που βοηθάνε για την πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Είναι το School of Data ανεξάρτητο;

ΝΑΙ!- κάνουμε το δικό μας, ωθούμενοι από το τί, η κοινότητά μας, χρειάζεται και θέλει.

Προωθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα;

Το School of Data δεν προωθεί κάποια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα.

Δουλεύουμε με τα ανοικτά δεδομένα όπου είναι δυνατόν, αλλά αναγνωρίζουμε ότι πολλά δεδομένα όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν ή να επανεξάγονται είναι κλειστά και για αυτό δουλεύουμε με ό, τι τα δεδομένα είναι διαθέσιμα.

Ποια είναι η στάση του School of Data προς το ανοικτό ή κλειστό λογισμικό και τα εργαλεία δεδομένων;

Το School of Data υιοθετεί μια «πραγματική μη φανατική» προσέγγιση στο ζήτημα του λογισμικού ανοικτού κώδικα.

Ο P2PU και ο OKFN πιστεύουν ακράδαντα στην αρχή του ανοιχτού κώδικα. Όταν ένα εργαλείο ανοικτού κώδικα είναι εξίσου αποτελεσματικό με ένα κλειστό, θα είναι πάντα προτιμότερο. Ωστόσο, τα θέματα της λειτουργικότητας, ευχρηστίας και προσβασιμότητας είναι υψίστης σημασίας γι ‘αυτό σας προτείνουμε μερικές φορές τη χρήση των προγραμμάτων πκλειστού κώδικα, όταν αυτά είναι προς το συμφέρον των μαθητών. Για παράδειγμα – σε πολλές από τις σειρές μαθημάτων μας κάνουν χρήση του Google εργαλείων (κυρίως υπολογιστικά φύλλα), καθώς παρέχουν μια πολύ εύκολη λύση για την επεξεργασία μεγάλου μέρος των online δεδομένων καθώς και την συλλογική επεξεργασία που κάνουμε.

Ποιά είναι η άδεια του υλικού του School of Data;

Όλο το υλικό όλων των School of Data θα κυκλοφορήσει υπό την CC-BY-SA άδεια, συμπεριλαμβανομένων του υλικού που θα συνεισφέρουν τα μέλη της κοινότητας μας – οπότε βεβαιωθείτε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό ή ότι μια κατάλληλη συμβατή άδεια ισχύει για το υλικό από άλλα μέρη/άλλες περιοχές.

Έχω μια ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί εδώ, τι πρέπει να κάνω;

Στείλτε ένα email στο info [@] okfn.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό!